Img
Детето и храната

Малките деца, като всички нас, ядат защото усещат глад. Но те също така изразяват чувства посредством храненето. Обичайно е детският апетит да варира от едно хранене или ден до следващото. Колко бързо расте вашето дете, колко активно е то, а така също и неговото общо здравословно състояние изцяло зависят от това колко ще яде.

Децата се различават по нуждите си от храна и усещанията, свързани с нея. Някои са големи лакомници, докато други са придирчиви. Някои деца винаги ядат по много; другите изяждат малки количества, но по-често през деня. Ако им се даде шанс, повечето деца чудесно се справят с избора на храна, от която имат нужда.

Какво може да очаквате?

Децата често се съпротивляват при опитването на нови храни. Опитайте се да предлагате на децата новите неща в яденето, когато вашето дете е най-гладно (в началото на храненето).

Не насилвайте децата с нова храна, но я предлагайте повече от веднъж. (Можете да предлагате храната повече от десет пъти, преди вашето дете да пробва вкуса!) Друга възможност е да давате нова храна заедно със стара, която му е любима.

Въпреки че децата може да откажат нова храна, те обичат разнообразието. Сервирайте плодове, зеленчуци, мляко, месо, сирене, зърнени храни, хлябове, и десерти в количество като за вашето дете. (Но не всички тези храни в едно ядене!).

Всички деца цапат, когато се хранят и разливат често. Ученето детето на обноски на масата и как да използува вилици и лъжици отнема време. Купувайте детски принадлежности за хранене, с които храненето се удава по-лесно на детето и използувайте чаши от пластмаса, за да избягвате чупенето на стъклените. Също така се уверете, че мястото около масата е обезопасено и избягвайте да използувате скъпи предмети, които вашето дете може да повреди лесно. Бъдете търпеливи и давайте добър пример с вашите собствени навици на хранене.

Това да иска само една и съща храна ден след ден е често срещано за децата на възраст от 18 месеца до 3 годинки. Вашето дете може да иска спагети за закуска, спагети за обед, и спагети за вечеря. Отново, бъдете търпеливи, дори ако ви омръзне да сервирате една и съща храна всеки път. Положението обикновено се променя за няколко седмици. Не се борете с любимата за вашето дете храна – просто му предлагайте и нови храни.

Насърчавайте доброто хранене

Можете да бъдете сигурни, че вашето дете ще яде когато е гладно – дори и ако не яде толкова колкото ви се иска.
Вашата задача е да предлагате питателни храни, които допринасят за добро здраве. Тогава трябва да позволите на вашето дете да решава колко и дори дали да яде. Насърчете доброто хранене, предоставяйки привлекателни храни и закуски във вид, с който вашето дете да може да се справя само (като малки парченца за хранене с пръсти или меки храни, които не изискват много дъвчене). За вашето малко дете, планирайте три ядения и здравословни закуски, така че то да яде на всеки 2 или 3 часа. С порастването времето между храненията може да се увеличава. Вие ще трябва да регулирате храната – какво количество сервирате и колко често. Вие също ще искате да поставите някакви граници. (Например, вие няма да искате детето в градинска възраст да похапва точно преди времето за обяд). Вие също можете да помогнете на вашето дете да има здрав апетит, като му осигурявате достатъчно физическа активност.

Сервирайте порции в размер за дете, които вашето дете може да изяде преди да е преяло. Добро правило е по една супена лъжица храна за всяка година от възрастта. (и така, например, 3 – годишно ще взима по три супени лъжици от няколко различни здравословни храни.) Вашето дете може да се съпротивлява, ако вие му сложите повече отколкото то мисли, че може да изяде. Започвайки по малко, ще можете винаги да давате още ако детето изяде първото количество храна.

Ако вашето дете отказва да яде

Ако вашето дете често не иска да яде, имайте предвид следното:

– Не принуждавайте вашето дете да яде ако не изглежда гладно. Дете, което минава през етап на бавен растеж или не е много активно, или ако е болно може да не е гладно.

– Планирайте закуските внимателно. Ако закусва близо до времето за ядене, детето няма да е гладно, когато дойде време за ядене. Дори за дете, което яде начесто по малки порции, се постарайте да давате повече храна във времето за ядене.

– Предлагайте на вашето дете да избира какво да яде, колкото е възможно по-често. Например питайте: “Ябълка или грозде искаш за закуска следобед?”.

– Бъдете добър пример. Децата са големи имитатори, и те гледат какво правите вие – така че изяждайте си морковите!

– Помнете, че при всички усилия от ваша страна, ще има моменти в които детето ви няма да яде. Това не е необичайно за малчуганите. Ако това се случва от време на време, няма за какво да се притеснявате.

Какво да избягвате?

За да помогнете на вашето дете да се научи да се храни здравословно, помнете тези напътствия:

– Избягвайте да използвате храната като успокояване или награда за добро поведение. Избягвайте увещаването, моленето или играта по време на хранене. Предоставете приятна обстановка, и яжте с вашето дете.

– Избягвайте предлагането на твърде много течности като сок или мляко по време на хранене. Напитките могат да запълнят стомахчето на вашето дете и да не остане никакво място за храна.

– Избягвайте да карате детето да бърза по време на хранене. Необходими са 20 минути на мозъка да каже на тялото, че е нахранено. Деца, които ядат бавно, е по-малко вероятно да преяждат.

Направете времето за хранене приятно

Времето за хранене трябва да е приятно преживяване и за възрастните, и за децата.

Въпреки напрегнатото ви разписание, опитвайте се да планирате храненията, така че вашето дете да не яде само. Включете вашето дете в приятен разговор, докато се хранете заедно. Това ще помогне да се създаде чувство на топлина, любов и сигурност. Елиминирайте разсейващите фактори, включително телевизията и се концентрирайте вместо това върху яденето. Деца, които поделят времето за хранене с други, е по-вероятно да изяждат правилните количества храна и дори храносмилат по-добре изяденото.

Следващите идеи ще ви помогнат да направите времето за хранене приятно и ще помогнат на вашето дете да се научи как да се държи докато се храни:

– Яденето трябва да бъде готово, когато детето ви идва на масата; ако се наложи да чака, то ще се забавлява като си играе;

– Учете детето на добри маниери, но не бъдете прекалено строги: например, не можете да очаквате от малките деца да стоят мирно;

– Насърчавайте използването на лъжица, вилица и нож, когато детето пораства и се развива;

– Наблюдавайте за добри маниери и хвалете за това;

– Правете времето за хранене приятно. Не позволявайте спорене или гълчене, и използвайте твърд тон без да викате, когато трябва да давате инструкции.

Позволявайте на децата да помагат

Децата ще бъдат по заинтересувани от храната, ако ги приобщите в работата по приготвянето й.

Бъдете авантюрист и позволете на вашето дете да изпълнява някои задачи, за които е готово. Деца, които са 2 и 3 годишни, могат да ви помагат за тези работи и много други:

– Да помагат при разтребването на чинии от масата и по-специално техните собствени (но бъдете внимателни за чупливи или тежки неща);

– Бърсане на маси и плотове;

– Миене на плодове и зеленчуци;

– Изхвърляне на боклука в кошчето;

– Смесването на разни неща;

– Отваряне на пакети.

Уверете се, че винаги наглеждате вашето дете в тези работи и че каквито и да е опасни предмети са извън обсега му. Изберете задачи, които подхождат на способностите на вашето дете, и му покажете какво да прави, когато се учи. Нека част от работата на детето да е почистване. Носене на престилка поддържа дрехите чисти, миенето на ръце преди пипането на храна и чинии е важно.

По материали на http://www.urbanext.uiuc.edu
превод от английски: Надка Стоянова